Trener Personalny Poznań; Trening personalny Poznań

Michał Woźniczko

Czy od chleba się tyje

29 maja 2022
Trener personalny Poznań; Trening personalny Poznań; Trener osobisty Poznań

No właśnie, czy od chleba się tyję? Myślę, że znaczna część nieświadomych ludzi tak właśnie powie. Nawet dadzą radę - przestań jeść chleb to schudniesz. Co więcej, znaczna część osób, która odstawia chleb traci na wadze! Czy to znaczy, że jedząc chleb, to nie schudniemy, a nawet będziemy nabierać wagi, a w momencie gdy go odstawiamy, to zaczniemy chudnąć?

I tak i nie.

 

Jeśli nie wiesz od czego zacząć przygodę ze sportem, sprawdź moją ofertę

„Trener Personalny Poznań” i zobacz co mam do zaoferowania

 

1. Podaż kaloryczna - Czyli najważniejsza rzecz. Wszędzie o tym mówią, wszędzie o tym piszą, wszyscy to ciągle powtarzają, a mimo to nadal Ci "WSZYSCY" nie wiedzą, że aby schudnąć, trzeba mieć odpowiednią podaż kaloryczną, a w tym przypadku deficyt kaloryczny. Masz deficyt - chudniesz, nie masz deficytu - nie chudniesz. O to cała filozofia. A teraz do sedna: Jeśli jemy x kalorii przez x czasu i waga się utrzymuje, to w momencie jak odstawiamy chleb, pozbawiamy się jakiejś części kalorii, czyli automatycznie wchodzimy w deficyt kaloryczny i finalnie zaczynamy tracić na wadze.

 

2. Można śmiało jeść bochenek chleba dziennie!

Ale jak to? No tak to. Jeśli jesteś osobą bez chorób współistniejących, to można go śmiało jeść w dużych ilościach a przy tym trzymać wagę na dobrym poziomie, mieć dobrą formę, a nawet redukować tłuszcz! Dla nieświadomych - standardowy bochenek chleba waży 500g i posiada około 250g węglowodanów, 40g białka oraz 15g tłuszczy co nam daje w przybliżeniu 1300 kcal. Czy to dużo? Przykładowo, dla mężczyzny aktywnego fizycznie, który uprawia sport 4x w tygodniu w 99% przypadków będzię to ilość kalorii na potwornie niskim poziomie.

 

3. Chleb to gluten - czyli zło

Moda na dietę bezglutenową weszła już dawno temu i dalej ona jest. Czy faktycznie gluten to zło? Jeśli masz celiakie to owszem, gluten będzie dla Ciebie zły i w najlepszym wydaniu po zjedzeniu tylko się skończy wysypką, która ustąpi po kilku dniach. Ale mając celiakie, to samo odstawienie chleba nie wystarczy. Gluten występuje w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień oraz owies, więc produkty na bazie tych zbóż powinny być odstawione z diety lub tę decyzję czy to zrobić skonsultować z lekarzem bądź dietetykiem. Natomiast osoby które nie mają celiakii bądź alergii na gluten, chleb i ogólnie mówiąc zboża mogą śmiało jeść.

 

4. Podsumowanie: Czy od chleba się w końcu tyje? Nie. Tyje się od nadmiaru kalorii i należy to zapamiętać. Osoby zdrowe mogą jeść ciągle chleb i nie będą tyć, jeśli zachowają przy tym odpowiednią podaż kalorii.

 

Jeśli nie wiesz od czego zacząć przygodę ze sportem, sprawdź moją ofertę

„Trener Personalny Poznań” i zobacz co mam do zaoferowania

 

Trener personalny Poznań

Trener personalny Poznań; Trening personalny Poznań; Trener osobisty Poznań

+48 513 070 482

Trener personalny Poznań; Trening personalny Poznań; Trener osobisty Poznań

michal@michaltrenuje.pl

Trener personalny Poznań; Trening personalny Poznań; Trener osobisty Poznań
Trener personalny Poznań; Trening personalny Poznań; Trener osobisty Poznań