No właśnie, czy od chleba się tyję? Myślę, że znaczna część nieświadomych ludzi tak właśnie powie. Nawet dadzą radę - przestań jeść chleb to schudniesz. Co więcej, znaczna część osób, która odstawia chleb traci na wadze! Czy to znaczy, że jedząc chleb, to nie schudniemy, a nawet będziemy nabierać wagi, a w momencie gdy go odstawiamy, to zaczniemy chudnąć?
I tak i nie.
Jeśli nie wiesz od czego zacząć przygodę ze sportem, sprawdź moją ofertę
„Trener Personalny Poznań” i zobacz co mam do zaoferowania
Ale jak to? No tak to. Jeśli jesteś osobą bez chorób współistniejących, to można go śmiało jeść w dużych ilościach a przy tym trzymać wagę na dobrym poziomie, mieć dobrą formę, a nawet redukować tłuszcz! Dla nieświadomych - standardowy bochenek chleba waży 500g i posiada około 250g węglowodanów, 40g białka oraz 15g tłuszczy co nam daje w przybliżeniu 1300 kcal. Czy to dużo? Przykładowo, dla mężczyzny aktywnego fizycznie, który uprawia sport 4x w tygodniu w 99% przypadków będzię to ilość kalorii na potwornie niskim poziomie.
Moda na dietę bezglutenową weszła już dawno temu i dalej ona jest. Czy faktycznie gluten to zło? Jeśli masz celiakie to owszem, gluten będzie dla Ciebie zły i w najlepszym wydaniu po zjedzeniu tylko się skończy wysypką, która ustąpi po kilku dniach. Ale mając celiakie, to samo odstawienie chleba nie wystarczy. Gluten występuje w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień oraz owies, więc produkty na bazie tych zbóż powinny być odstawione z diety lub tę decyzję czy to zrobić skonsultować z lekarzem bądź dietetykiem. Natomiast osoby które nie mają celiakii bądź alergii na gluten, chleb i ogólnie mówiąc zboża mogą śmiało jeść.
4. Podsumowanie: Czy od chleba się w końcu tyje? Nie. Tyje się od nadmiaru kalorii i należy to zapamiętać. Osoby zdrowe mogą jeść ciągle chleb i nie będą tyć, jeśli zachowają przy tym odpowiednią podaż kalorii.
Jeśli nie wiesz od czego zacząć przygodę ze sportem, sprawdź moją ofertę
„Trener Personalny Poznań” i zobacz co mam do zaoferowania